Kraujospūdžio dienynas - kam jis skirtas?

Turbūt visi žinome, kad kraujospūdį matuotis svarbu. Tačiau toli gražu ne kiekvienas sekame jo pokyčius. Kodėl svarbu tai daryti ir kodėl geriau naudoti dienyną, o ne paprastą popieriaus lapą?

Kodėl svarbu sekti savo kraujospūdį?

Kraujo spaudimą lemia daugybė faktorių: gyvenimo būdas, žmogaus psichologinė ir fiziologinė būsena ir t.t. Nenuostabu, jog jis dažnai keičiasi. Kartais yra sunku pastebėti, kada kraujospūdis ilgai pakilęs, įvertinti ar tai vienkartinis pakilimas ar nuolatinė problema. Pavyzdžiui, susirgus pirmo lygio arterine hipertenzija, žmogus jaučiasi gan gerai, o pakilusio spaudimo kaltininku laiko sunkią darbo dieną.

Neretai ši liga nustatoma per vėlai - kai pasireiškia ryškūs simptomai ir hipertenzija pasiekia antrą, ar net trečią, laipsnį.

Kuo skiriasi kraujospūdžio istorija dienyne ir sąsiuvinyje?

Sąsiuvinis, lapas, kraujosūdis

Vyresnio amžiaus pacientams dažnai rekomenduojama kraujospūdį žymėtis tiesiog ant balto popieriaus lapo, tačiau tai nėra patogu. Visų pirma, tokia "statistika" sunku įvertinti. Jūsų gydytojas mato tik skaičius, tačiau nemato aiškių kraujospūdžio pakyčių tendencijų. Gydytojui sunku įvertinti pokyčius žiūrint tik į skaičius. Be to, ne visi senjorai sugeba tvarkingai surašyti kraujospūdį, juk reikia žymėtis ne tik kraujo spaudimo reikšmes, bet ir datą bei laiką. 

Grafikas, kraujosūdis, kraujospūdžio denynas, kraujo spaudimo dienynas, kraujo spaudimas

Galbūt skirtumas tarp sistolinio ir diastolinio (viršutinio ir apatinio) kraujospūdžio yra sumažėjęs? Galbūt jūsų kraujospūdis pakyla tik vakarais, o rytais būna normalus, o gal visada pakilęs? Į šiuos klausimus lengviausia atsakyti matant ne skaičius, o tvarkingą grafiką, kurį galite savarankiškai sudaryti ir pateikti gydytojui naudojant kraujospūdžio dienyną.

Matant tvarkingai užpildytą kraujopūdžio dienyną gydytojas gali akimirksniu pastebėti diagnozės nustatymui ar patikslinimui svarbius duomenis. Taip pat sudarytas grafikas gali padėti gydytojui koreguoti skirtą gydymą, mažinti ar didinti vaistų dozes, keisti vaistų vartojimo laiką ir t.t.

Pirkdami bet kurį kraujospūdžio matuoklį - dienyną gausite nemokamai!

Pasibaigus dienynui naują galite atsispausdinti čia: https://drive.google.com/file/d/1dXGzGuszqoGdKYiSO_YbT4ctHW4Wk6FH/view?usp=sharing


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant