Infraraudonųjų spindulių termometras – ar verta įsigyti?

Miestuose plintant lengvai perduodamiems virusams ir infekcinėms ligoms vis svarbiau tampa kuo anksčiau nustatyti pirmuosius negalavimo požymius. Tikriausiai ne kartą, įėjus į kokios nors įstaigos patalpas, buvome pasitikti su į kaktą nukreiptu aparatu. Būtent tokiose situacijose dažniausiai yra susiduriama su bekontakčiais termometrais, tačiau jų populiarumas kaip kasdienių buitinių aparatų sparčiai auga. Tačiau ar toks termometras – išties toks naudingas?

Infraraudonųjų spindulių termometras, bekontaktis termometra, temometras vaikui

Infraraudonųjų spindulių termometras, dar vadinamas bekontakčiu, veikia šių spindulių, skleidžiamų žmogaus kūno, fiksavimo ir konvertavimo į temperatūrą principu. Kadangi žmogaus oda yra pakankamai laidi šiai energijai, kylant žmogaus kūno temperatūrai didėja ir infraraudonųjų spindulių kiekis. Matuojant žmogaus temperatūrą, bekontaktis termometras yra taikomas į kaktą vos keletą sekundžių, o tyrimo rezultatai yra beveik iškart parodomi elektroniniame ekrane.

Norint, kad termometro rodmenys būtų kuo tikslesni, reikia žinoti, kaip teisingai naudotis aparatu. Rekomenduojama prieš kiekvieną tyrimą įsitikinti, kad termometro jutiklis yra švarus nuvalant jį spiritine servetėle. Temperatūra taip pat bus matuojama daug tiksliau, jei asmens kakta bus sausa ir neuždengta plaukų. Termometras taip pat turėtų būti laikomas tam tikru atstumu nuo matuojamojo kaktos, kurį naujesni modeliai nustato patys. [1] Jei bekontaktis termometras yra naudojamas teisingai, jo rezultatų paklaida neturėtų viršyti 0.2 laipsnių Celsijaus. [2] Svarbu turėti omenyje, jog paklaida gali kisti priklausomai nuo aplinkos, kurioje yra atliekamas tyrimas, temperatūros. Idealiausiu atveju, asmuo, kurio temperatūra yra matuojama, ir termometras turėtų būti tos pačios temperatūros aplinkoje mažiausiai 30 minučių.

Infraraudonųjų spindulių termometras, bekontaktis termometra, temometras vaikui

Vienas didžiausių privalumų, kuriuo pasižymi infraraudonųjų spindulių termometras, yra jo patogumas ir atliekamo tyrimo greitumas. Tai yra itin aktualu uždarose patalpose dirbančioms įmonėms ir transporto kompanijoms, kurioms reikia greitai patikrinti didelių žmonių kiekių temperatūrą. Kadangi šis temperatūros matavimo metodas yra neinvazinis, taip yra užtikrinamas saugus sveikatos patikrinimas.

Geriausi termometrai kūdikiams ir vaikams

Šis prietaisas gali matuoti bet kokio daikto, į kurį yra nukreiptas jutiklis, paviršiaus temperatūrą, todėl bekontaktis termometras yra itin naudingas tėvams, auginantiems mažus vaikus.  Kadangi vaikai daug juda, išmatuoti jų temperatūrą gali būti itin sunku, o tradiciniais termometrai kūdikiams gali būti net pavojingi [3]. Bekontakčiai termometrai vaikams nesukelia jokio diskomforto ar nerimo, tad tyrimo atlikimas yra daug patogesnis ir greitesnis. Dėl kūno smulkumo, galinčio apsunkinti temperatūros matavimą kontaktiniu būdu, bekontakčiai termometrai kūdikiams yra patys patogiausi ir užtikrina ramų ir tikslų tyrimą. Dėl kūdikių ir mažų vaikų jautrumo temperatūroms, infraraudonųjų spindulių termometrai yra be galo pravartūs kasdienėje buityje, matuojant vonelės vandens ar ruošiamo maisto temperatūrą, tad vaiko priežiūra tampa daug lengvesnė. Būtent dėl šių priežasčių bekontakčiai termometrai vaikams yra patys tinkamiausi.

Infraraudonųjų spindulių termometras, bekontaktis termometra, temometras vaikui

Ką pasirinkti?

Bekontakčiai termometrai – naujai išpopuliarėję gerai pažįstamo aparato modeliai, užtikrinantys greitą, tikslų ir saugų temperatūros išmatavimą. Dėl savo patogumo, tai yra tinkamiausia termometrai vaikams, kūdikiams ir suaugusiems, kurį vertėtų turėti kiekvienam, vertinančiam savo sveikatą. Vienas geriausiai vertinamų bekontakčių termometrų yra Nissei MT-500, kurį už patrauklią kainą galite įsigyti čia: https://aceso.lt/collections/kitos-prekes/products/nissei-mt-500-bekontaktis-termometras

Visus aceso.lt e-parduotuvėje parduodamus termometrus galite peržiūrėti čia: https://aceso.lt/collections/kitos-prekes

Šaltiniai:

[1] Vaistininkė Kristina Šnirpūnienė, „Gintarinė vaistinė“.

[2] Tarptautinė Standartizacijos Organizacija

[3] Vaikų gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant